Coffman Studio

Tempe Highline Canal

Perspective_08.jpg

Tempe Highline Canal

Tempe, Ariz.

Coffman Studio led a multi-disciplinary design team on the design of this 3.5-mile multi use path corridor. Funded through MAG pedestrian design assistance dollars, the team is designing 18 different access and activity spots along the lighted corridor, integrating ‘Porticos’ (shade structures), and ‘Thresholds’ (entry nodes) with a new identity and wayfinding system. Custom designed and stock site furniture provides opportunities for seating, eating, bike parking and trash/recycling. The design emphasizes two themes within a sustainable design principle: the arc cutting the grid, and the mechanics of water.  Passing through and adjacent to a complex mix of neighborhoods in Tempe and Guadalupe, the plan works within planting, setback and other guidelines established by SRP as well as Tempe, while creating a ribbon of canopy trees along the entire corridor.  Water is celebrated through rain gardens, design forms and the addition of two custom bridges. The team is following NACTO Urban Bikeway Design Guide and Urban Street Design Guide guidelines for numerous and varied road crossings. Coffman Studio presented twice to the Tempe Transportation Commission; to solicit ideas at the opportunity and constraints phase of site analysis and again to present preliminary designs. Coffman Studio submitted an almost 130-page Preliminary Design Report to the Maricopa Association of Governments and the City of Tempe for their use as the project proceeds to construction documents.